Dat bewegen goed voor je is, mag duidelijk zijn. En toch halen veel mensen de norm van minimaal een half uur per dag bewegen niet.  Ze zijn aan het werk en zitten de hele dag achter hun bureau, vergadertafel, op kantoor of in een andere werkruimte. Bijna de helft verlaat het kantoor gedurende de hele dag niet.

Diverse onderzoeken, waaronder die van TNO, wijzen uit dat lang zitten de kans op ziektes (o.a. hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes) vergroot. Dit had voorkomen kunnen worden als werkenden wat meer zouden bewegen op de werkplek. Ook de productiviteit van een werknemer zou door het stil zitten een stuk lager liggen.

Hoe zorg je dat je meer beweegt als je de hele dag op kantoor zit? Volg deze 10 tips:

  1. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap
  2. Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen
  3. Gebruik een kleine beker of glas zodat je meer moet lopen om hem te vullen
  4. Ga tijdens de lunchpauze, samen of alleen, even buiten een rondje lopen
  5. Loop rond als je belt (let op dat je jouw collega’s niet tot last bent)
  6. Ga op een andere verdieping naar het toilet
  7. Heb je een vraag of wil je iets vertellen aan je collega? Loop naar je collega toe in plaats van te bellen of te mailen. Contact met collega’s blijkt ook gelukkiger te maken
  8. Schaf een beweegmeter/stappenteller aan, hiermee kun je zien wat je per dag aan calorieën verbrandt. Door hier bewust mee bezig te zijn, zal je ook meer bewegen
  9. Rek en strek regelmatig achter je bureau. De drie belangrijkste rek- en strek oefeningen voor aan je bureau vind je via deze link.
  10. Laat de auto staan en neem de fiets naar kantoor. Is de afstand te groot? Overweeg een elektrische fiets. Reis je met de bus? Stap één halte te vroeg uit en loop vanaf daar naar kantoor.

Bronnen:
www.facto.nl
www.volkskrant.nl
www.ibabs.eu
www.personeelsnet.nl
www.overduurzameinzetbaarheid.nl
www.rubriek.nl